miercuri, 7 mai 2008

Thun-ul Europei

Recunosc, fotbalul românesc mă lasă rece. Cel puţin, cel de după 1989. Cu excepţia câtorva momente memorabile, realizate de Naţională, fotbalul românesc a fost doar prilej de bălăcăreli şi de acuze. Toţi înfipţii în bani de după Reaşezarea de la finele anilor '80 au ajuns finanţatori. Patroni de echipe. Personaje de ştiri TV. Personalităţi media. Invitaţi la talk show-uri.

În 2008, pentru prima dată din 1991 încoace, o echipă din provincie a câştigat titlul de campioană a României la fotbal. Este CFR Cluj. Onoare lor. Deoarece nu pot spune cinste, după câte acuze am auzit aduse din toate părţile. Fotbalul este un joc păcătos. Atunci când liderul intră în posesia titlului de campioană după ce învinge în ultima etapă pe concitadina aflată pe ultimul loc, retrogradată cu mai multe etape în urmă, iar victoria vine în urma unui penalty, oricât de clar ar fi acesta, parcă victoria nu are gust de şampanie.

Nu spun că Steaua ar fi meritat mai mult acest titlu şi, implicit, prezenţa directă în grupele Ligii Campionilor. Pentru că aceasta este miza. Cele zece milioane de euro din drepturi, oferite de forul de la Nyon. Ecuaţia a fost foarte simplă. Investesc câteva milioane (până în patru) pentru a ajunge la cele zece. Capăt (re)nume şi capital media. Şi de aici o întreagă spirală nebunească, de promisiuni pentru proprii jucători şi de motivări ale adversarilor oponenţilor mei. Niciun cuvânt despre arbitri. Ştiu ei de ce.

La final, tragem linie şi constatăm. CFR Cluj este campioană. Va participa direct în grupele Ligii Campionilor. Desigur, va fi extrasă din urna a patra valorică. Pentru că trebuie să gândim mai departe de euforia momentului. A victoriei în faţa Stelei. Ce va fi în grupe? Oricum, ceva mai dificil decât în dubla cu Anorthosis Famagusta.

Domnule Paszcany, luptaţi pentru coeficientul UEFA al echipei dvs, implicit şi pentru ca viitoarea campioană naţională să beneficieze de o soartă similară celei pe care aţi avut-o dvs. Nu contează datorită căror echipe. Învingeţi-i pe greii continentului! Fiţi un Thun al Europei!

2 comentarii:

Sfinxstone spunea...

Imi place manifestul... Interesanta ideea...crezi insa ca au prins-o cu toti? Mi-as dori sa fie asa...in spiritul ..."destelenirii"! In rest: numai de bine!

Alexandru Gheorghiaş spunea...

Probabil ca majoritatea celor care urmăresc fenomenul fotbalistic intern nu au priceput. Am citit un mesaj postat de Mihai Mironică, pe blog-ul ProSport, în care omul ironiza pe unul dintre patronii din fotbalul nostru, cred că pe clujean, ridicându-i osanale, în cea mai pură limbă propagandistică folosită în anii de tristă amintire. Urmarea? 75% dintre cei care au intrat pe blog l-au făcut jumări şi papară pentru că s-a vândut clujeanului. Cu toţii stelişti, desigur. Ba chiar unul dintre cei care au intrat a fost nevoit să le desţelenească minţile şi să le spună totul e făcut la 'şto. Nu ştiu dacă au fost convinşi. Despre asta, despre crearea maselor de manevră, care până la urmă îşi vor devora creatorii, într-un alt articol.